Rozalija Kurjaković za Kriške oblizeke

Učiteljica u mirovini koja nikada ne miruje! “Kriški oblizeki” su za mene radosno događanje koje traje ne jedan dan, nego dva do tri mjeseca. Počinjem raditi već koncem svibnja. Radim sa šećerom u dvije tehnike: vrući i hladni šećer. Eksponati od hladnog šećera imaju duži proces rada, a s vrućim šećerom treba raditi spretno i brzo. 2014. godine održala sam radionicu u Križu. Nakon dva sata nastali su lijepi cvjetovi, listovi i oblici za poželjeti. Naredne godine na festivalu slastica nadala sam se da ću vidjeti neku sitnicu od vrućega šećera. Ali, na moju žalost, toga nije bilo. Drage moje posjetiteljice radionice – pokušajte, radite, napravite bilo što! Nećete se razočarati jer prozirnost i boja koju dobijete nagraditi će sav Vaš trud.

“Kriški oblizeki” nisu samo prezentacija kolača i torti. To je druženje i susret s dragim prijateljima. Evo, već je 19. godina “Kriških oblizeka”, a ja sudjelujem već 11 godina s različitim temama, primjerice: “Nešto staro, nešto novo”, “Ljetna rapsodija”, “Moje slastice, moji slatki snovi”.

Sjećam se prvog nastupa. Bila je to torta od naranče, a dobila je drugu nagradu. Koliko sam bila uzbuđena! Druge godine išla sam nešto sigurnije i dobila sam prvu nagradu za tortu od tri vrste čokolade.

2008. dobila sam prvu nagrada za tortu “Nia” i laureat “Mira Todorić”, a 
2009. uručena mi je posebna nagrada po ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda za nastup izvan konkurencije
. 2010. Opet sam dobila prvu nagrada za dvije torte, “Tihaninu” I “Ivaninu” torta te laureat “Mira Todorić, a 2013. laureat “Mira Todorić” za temu “Milka Trnina”.

Gotovo sve eksponate koje sam izlagala u Križu imam sačuvane, pa sam ih dva puta iizlagala na samostalnim izložbama u Lipiku u veljači 2015. te u Zagrebu, a prosincu sam neke od svojih uradaka izlagala u Novom Marofu zahvaljujući poznanstvima s “Kriških oblizeka”. Najvećim svojim uspjehom smatram ipak izlaganje Božićnih jaslica od vrućeg šećera u Vatikanu 2012. godine. Između čak 100 jaslica iz cijeloga svijeta hrvatske jaslice od šećera bile su vrlo zapažene.

Godine 2013. konačno sam odlučila: Dosta je s natjecanjem! Prednost treba dati mladima! Sretna sam i ponosna što mi je 2015. godine ukazano povjerenje te sam bila član žirija za ocjenjivanje kolača i torti. Posao je to vrlo naporan i odgovoran!

I tako s veseljem na “Kriškim oblizekima” predstavljam svoje radove koje posjetitelji vole i cijene. Veseli me svaki susret s organizatoricama, gospođama koje ulažu veliki trud da sve bude na svojemu mjestu i da svi budu zadovoljni pod dirigentskom palicom naše štovane gospođe Božice Brkan.

Htjela ili ne, godine prolaze i čine svoje, pa već imam 80! Ooo, kako je to brzo prošlo! Ali, ja ne odustajem! Imam još puno ideja koje želim realizirati. Ništa nije teško, jer radim za našu djecu, a njihovo zadovoljstvo i smijeh je najljepša muzika za motivaciju. Hvala mojoj djeci na velikoj pomoći, bez kojih ja ne bih mogla.

Rozalija Kurjaković, višekratna pobjednica:
“Kriški oblizeki” i ja