Prisjetimo se – Izložba požutjelih recepata i kuhinjskih zidnjaka

IZLOŽBA POŽUTJELIH RECEPATA I  KUHINJSKIH ZIDNJAKA

 

  1. rujna 2016. od 19:00 sati, Galerija Križ, Trg Sv. Križa

 

Organizator izložbe je Društvo Naša djeca „Vladimir Nazor“ iz Križa.

Izložba promovira Kriške oblizeke, 19. Festival slastica Zagrebačke županije kojim se predstavljaju kuhinjski zidnjaci, stare kuharice i kuharski recepti te nove zbirke recepata.

Izlažu se stare kuharice i recepti prema kojima su se nekada u graničarskom podneblju Moslavine i Posavine te središnje Hrvatske spremale brojne ukusne delicije. Poznato je kako su razmjene uputa, savjeta, recepata i iskustva o pripremanju hrane stare koliko i civilizacija te su razgovori o kulinarstvu i razmjena recepata oduvijek bili nezaobilazna tema u mnogim društvima i raznim prigodama. Svaka kuharica i bilježnica ima svoju priču, svaka je vezana uz određenu osobu i ima veliku sentimentalnu vrijednost. Grafičko uređenje starih kuharica je jednostavno, tek s nekoliko crteža, puno raznih savjeta za domaćinstvo, ali s bogatim receptima od kojih se mnogi i danas koriste. Zanimljiva je isprepletena povijest moderne manifestacije Kriških slastica koje se održavaju od 1994. godine, a čija preteča manifestacija datira iz 1929. godine kada su povodom elektrifikacije Križa žene Križa i okolice za proslavu pekle kolače i torte te je organizirano natjecanje za najbolju tortu. Prvu nagradu za tortu Zrinski-Frankopan dobila je Štefanija Rožić iz Novoselca.

Za izložbu je prikupljeno 68 kuharica. Sakupljene su od žena našeg kraja, prvenstveno  naselja općine Križ, Ivanić Grada, ali i Kloštar Ivanića, Dubrovčaka Lijevog, Velike Ludine, Kutine,  Dugog Sela, Vrbovca te Zagreba. Iz razdoblja od 19. stoljeća do polovine 20. stoljeća imamo 20 primjeraka kuharica. Najstariji primjerci kuharica potječu iz 19. i početka 20. stoljeća. Neke od njih bilježe raritetnu vrijednost.  Najstarija (120 godina) je „Zagrebačka kuharica“ autorice Marije Kumičić (supruge Eugene Kumičića) iz 1888. godine. Također ćete moći vidjeti i sljedeće knjige: dr. Miro Kišpatić: „Iz bilinskoga svieta (prirodopisne i kulturne crtice)“ u izdanju Matice Hrvatske iz 1885. godine, a autor je nagrađen iz zaklade grofa Draškovića za 1885. godinu. „Nova hrvatska kuharicaDjure Deželića  iz 1868. (reprint), a zanimljiva je i kuharica „Biskupski sladopekZdenka i Marije Šenoe iz 1993. u kojoj objedinjuju obiteljsku povijest i baštinu recepata Aloisa Šenoe iz polovine 19. stoljeća. „Domaća Kucharka“ (Češka) iz 1925. godine, „Savršena kuharicaZlate pl. Zlatarić iz 1926. godine, „Praktična kuharicaEveline Deutsch iz 1926. godine., Mira Vučetić, „Naš dom“ iz 1930. te 1936. godine, Ivan MagićKonzerviranje voća i povrća i praktične upute u kućanstvu“ iz 1932. godine te dvije starohrvatske kuharice s početka 20. stoljeća te dvije kuharice tiskane  u razdoblju između dva svjetska rata. „Kuhar“, tiskan u Sarajevu 1950. godine te popularne revije „Konzerviranje i sušenje voća“ iz 1952. godine, „Regina recepti „ (1, 2, 4) iz 1958. godine te „MI-VI Kolinska-Praktična revija“ iz 1963. godine. Zanimljiva je i „Praktična kuharica“ slovenske autorice Paule Zakonjšek koja je zabilježila 6 izdanja, a izlažemo prvo izdanje iz 1957. godine te izdanja iz 1960. i 1961. godine. Također, interesantna je i „Knjiga za svaku ženu“ koja je doživjela brojna izdanja i bila popularna 60-ih godina prošlog stoljeća kao praktični savjetnik za svaku domaćicu. Izlažemo i izuzetno popularnu kuharicu u bivšoj državi „Suvremeni kuhar“ iz 1967. i 1974. godine te kuharicu „Dr. Oetker“ iz 1983. godine. Od Mire Vučetić, klasika hrvatskog kulinarstva, pored kuharice iz 1936. godine izlažemo najpoznatija i najviše tiskana izdanja i to „Suvremena prehrana i kuhanje“, prvo izdanje iz 1961. godine te izdanja iz 1963. i 1964. godine, kao i kultnu „Zlatnu knjigu Kuharstva“ iz 1975., 1986. te najnovije izdanje pod nazivom „Velika knjiga kuharstva“ iz 2013. godine. Knjiga Nade Dobrinić (učenice Mire Vučetić) „S moslavačkih tečajeva prehrane“ jest podsjetnik na obrazovanje žena Moslavine nakon Drugog svjetskog rata. Na izložbi se prezentiraju i primjerci modernog kuharstva s kraja 20. st. i početka 21. stoljeća.

Posebno se radujemo što izlažemo sva kulinarska izdanja naše sugrađanke, moslavčanke i ugledne hrvatske publicistkinje i književnice Božice Brkan. Predstavljamo sva njezina izdanja: Enciklopedija špeceraja“ (1990.), „Hrvatska jela na suvremen način“ (1992.), „Slastice u Hrvata“ (1994.), „Hrvatska za stolom“ (1996.) „Recepti iz Vegetine kuhinje“ (1999.), Slatke fantazije (1999.) „Mediteran za stolom“ (2003.), „Mala škola kuhanja“ (2004.) te primjerak zavičajne čitanke „Oblizeki – Moslavina za stolom“ iz 2006. godine.

                Na izložbi imamo čast prezentirati i izbor kuharica poznatih autora i kolecionara. Zlatko Puntijar, iz poznate zagrebačke ugostiteljske obitelji čija gastronomska tradicija seže u davnu 1838. godinu, sakuplja kuharice preko 30 godina, a njegova kolekcija bilježi gotovo 3000 primjeraka čime posjeduje najveću privatnu kolekciju kuharica u Europi. Najstarija zbirka recepata koja je postojala u Hrvatskoj je ona Maxa Rumpolta iz 1581. godine i uz većinu kuharica originala, nalazi se u zbirci g. Puntijara.

Bilježnice, njih oko 30, sadrže stare, ali i već prokušane recepte. Izdvajamo 19 bilježnica u razdoblju od 1900. do 1960. godine, prikupljenih iz naselja općine Križ, Ivanić-grada te Zagreba od kojih je najstarija ona Jagice Pacadi (Križ) iz 1920. godine. Nadalje imamo bilježnice Branke Krnjević (Ivanić Grad, 1926. i 1928.), Zdenke Hiršl Hubeni (Ivanić-Grad, iz 1925. godine. 50 jedilnikov zabilježenih u Djevojačkoj domaćinskoj školi), Katice Cazin (Križ, 1930.), Jelke Stipić (Ivanić-grad, 1930.), obitelji Magić (Gornji prnjarovec, 1928.), Nade Pacadi iz razdoblja između dva svjetska rata, Mare Vitez (Gornji Prnjarovec, 1947.), Slave Buzjak Kurbafinski (Križ, 1946.), Adele Bukal Mošničke (Križ, 1949.), Maženke Svilić (Novoselec, 1949.), Jagice Grden (Križ, 1949.), Zorice Bartol Špoljarić (Križ, 1953.), Marije Kašić Lovreković (Ivanić grad, 1953.), Mace Cazin Abramović (Križ, 1950.), Ankice Pacadi (Križ, 1950.), te 20-ak bilježnica pisanih od 1960. godine na ovamo, a autorice nekih od njih su sudjelovale na izložbama Kriških oblizeka. Vlasnice bilježnica pisanih od 1960. godine do danas su: Jagica Kumpes (Okešinec), Marica Bahlen (Okešinec), Katica Lehki (Konščani), Branka Pugar (Križ), Ljiljana Posavec (Križ), Katica Jelić i Petrec Milica (Šušnjari), Barica Janeković i Snježana Nemeth (Gornji Prnjarovec), Nada Posavec (Križ), Mara Peklarić (Vezišće), obitelj Legin (Razljev), Marica Rendulić (Križ), Zdenka i Snježana Pečnjak (Obedišće), Ankica Leš (Ivanić Grad), Ankica Bradić Poje (Rečica), Tea Holler (Novoselec) te Ivanka Rožić Čataj (Zagreb). Posebno nam je drago prezentirati bilježnicu gđe. Mire Todorić (Kloštar Ivanić), učenice Mire Vučetić i jedne od osnivačica Kriških slastica 1994. godine.

Na samoj izložbi predstavljamo i sva izdanja zbirki recepata DND-a sa Festivala slastica od 1994. do 2016. godine.

Izložba kuhinjskih zidnjaka predstavlja svjedočanstvo jednog vremena i dio je tekstilne baštine i rukotvorstva. Sastoji se od ukupno 20 zidnjaka. Zidnjaci su ukrašavali zidove radnog i svakodnevnog prostora domaćice. Zidnjaci su prvotno bili omiljeni ukras kuhinja naših baka, ali su imali i  praktičnu uporabnu vrijednost – štitili su zid od prskanja vrelog ulja, odnosno mjehurića što “iskaču” iz uskipjelih variva i juha. Ubrzo su im dodane i duhovite te poučne poruke jer je uočeno da se na tim dekorativnim predmetima, uz kavalirštinu, ljubavnu čežnju i zabavu, može promicati i opća kultura svakodnevnog življenja, higijena, zdrava prehrana, kultura ponašanja, međusobnog ophođenja i poštovanja, kultura obitelji, ljubavi i sklada unutar zidova obiteljskog doma. Izložba ima zasebni prateći katalog, a vlasnica i autorica zbirke zidnjaka je Nevenka Stipić iz Ivanić-grada. Pored zbirke zidnjaka Nevenke Stipić na izložbi su izloženi i zidnjaci iz Križa i okolice. Tako imamo zidnjake Anice Lomnicki (Velika Ludina), Branke Keser (Križ), Ivanke Rožić-Čataj (Zagreb) Zorica Špoljarić (Križ), obitelji Mošnička (Križ), Katice Šatović (Vezišće), Jasne Zimić (Konščani) te Ljubice Zajec-Blažević (Ivanić-grad).

                Izložba je prigodno opremljena starim lanenim platnom iz bogatih škrinja naših baka, kao i ručno rađenim uporabnim lanenim predmetima modne dizajnerice Željke Kolaković. Željka Kolaković oprema izložbu starim lanenim platnom te predstavlja iz svoje kolekcije stolne lampe koje su spoj hrastovine i impregniranog lanenog platna, ukrasne lanene jastuke, stolnjake i nadstolnjake, vaze od hrastovine, okvire za slike od hrastovine i lana…

                Putovanje kroz tiskanu povijest kulinarstva završavamo novim, modernim pristupom kuhanju prilagođenom djeci. Promoviramo kuharicu Zdravo i fino DGV DND-a Zabok, nastalu nakon niza radionica zdrave kuhinje za djecu i odrasle. Osim recepata zdravih obroka, kuharica obiluje informacijama i preporukama o zdravim namirnicama, kako nezdrave obroke zamijeniti zdravijim varijantama te kako potaknuti i naučiti djecu da kuhaju i sama pripremaju zdrave obroke.

O kuharici će govoriti voditeljica projekta Jasenka Borovčak i Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza DND-a Hrvatske, stručna suradnica na projektu „Zdravo i fino“.

 

 

Ivana Posavec Krivec, prof.

Predsjednica DND-a Križ

 

Zahvaljujemo na suradnji i posudbi:

Katica Zagajski, Križ; Anica Lomnicki, Velika Ludina; Blanka Ketović, Novoselec; Golubić Kurbafinski Višnja, Križ; Zorica Špoljarić, Križ; Mira Moošnička, Križ; Adela Bukal, Križ; Barec Emica, Dubrovčak Lijevi; Čataj Ivanka, Zagreb; Zubatović Marija, Kloštar Ivanić; Dukarić nada, Ivanić-Grad; Posavec Nada, Križ; Ivana Posavec Krivec, Križ; Zoran Bradić, Rečica Katica Lehki, Konščani; Tea Holler, Novoselec; Ljiljana Posavec, Križ; Krnjević Viktorija, Ivanić-Grad; Krunoslav Magić, Gornji Prnjarovec; Nada Vitez, Gornji Prnjarovec; Barica Janeković, Gornji Prnjarovec; Nemath Snježana, Gornji Prnjarovec; Branka Pugar, Križ; Šiletić Đurđa, Križ; Šatović Katica, Vezišće; Svilić Maženka, Novoselec; Ivanka Ivanić, Križ; Abramović Maca, Križ; Pacadi Gotić Jasenka, Križ; Ljubica Blažević, Ivanić-Grad; Keser Branka, Križ; Jasna Zimić, Konščani; Dubravka Barilić, Dugo Selo; Kumpes janica, Okešinec; Bahlen Marica, Okešinec; Jelić Katica i Petrec Milica, Šušnjari; Peklarić Marica, Vezišće; obitelj Legin, Razljev; Rendulić Marica, Križ; Pečnjak Zdenka i Snježana, Obedišće; Stipić Nevenka, Ivanić grad.

 

Izložbu priredile: Palma Klun Posavec, Ljiljana Posavec, Tea Holler