22. Festival slastica

22. Kriški oblizeki Križ, subota 7. rujna 2019.

Drage sugrađanke,
Pred nama su novi, 22. Kriški oblizeki, najstariji hrvatski festival slastica!

Zajedno s Vama već točno 25 godina gradimo brand Kriških oblizeka. Sve je počelo uličnom izložbom slastica 1994. godine za pomoć i podršku našim hrabrim braniteljima na ratištu. Danas je cilj promovirati sredinu u kojoj živimo i vrijedne ljude koji ju čine tako posebnom. Kriške slastice omiljene su u svakoj prilici i postaju odličan turistički proizvod naše destinacije. Sa odmakom od prve godine, radosno možemo reći da su Slastice ispunile svoj cilj i učinile mnogo dobroga za djecu i našu zajednicu u cjelini. Festival slastica tijekom dugih godina postojanja imao je uspona i padova, mijenjao je lokacije ime i opseg, doživljavao razne zabrane, prepreke i prekide, no nikada, baš nikada nije izgubio duh dobrote i svoj humanitarni karakter. Zadržao je sve ove godine vjernu publiku, vjerne sudionike i volontere. Okupljao je i pomagao!
Pozivamo Vas da se zajednički prisjetimo povijesti naše izložbe i vremena kada je u cilju naše manifestacije bio kolač, sredstvo kojim smo pomagali drugima. Tada, u vrlo skromnim uvjetima, bez velikih sponzora, poklona i modernih komunikacijskih kanala dolazak na izložbu slastica bio je poseban doživljaj! Uistinu smo izvlačili stare, izvorne moslavačke tekice naših baka i prisjećali se mirisa djetinjstva, često se prisjećajući gibanica i štrudli iz peći na drva. Sa osmjehom na licu donosili ste kolače bez umjetnih aroma i aditiva, prirodnih boja, sa voćem ili orašastim plodovima iz vlastitog uzgoja. Bilo je tu puno putrenjaka, dizanih kiflica, domaćih prhkih pita, starinskih torti i sličnih oblizeka. Izložba je rasla iz godine u godinu, ali nažalost i doživjela trogodišnji prekid. Taj prekid završio je velikim povratkom naše izložbe kroz aktivnost povratka djece u objekt Dječjeg vrtića u Križu. Tada, kao da se dogodila smjena generacija i novi pristup pečenju kolača. Zavladale su kreme, kolači koji postaju umjetničke instalacije, kreacije same po sebi. Pojavljuje se pregršt novih tehnika i korištenje novih namirnica u slastičarstvu. Sve postaje šarenije, slađe i pod utjecajem trendova koji se društvenim mrežama i webom prenose sa najrazličitijih strana svijeta u naš mali ali slatki Križ. Predstavili smo slastice kojima bi se ponosili najuzorniji festivali, ugostiteljski objekti ili hoteli. Teško je danas izdvojiti najbolju slasticu svih ovih dvadeset festivala jer sve su najbolje i svaka je posebna na svoj način! Sve su originalne i neponovljive! Sve su Kriški oblizeki! Zadnjih godina trend se okreće, sve više je starih namirnica, domaćih izvora, vraća se zaboravljeni mak ili rogač, jabuka, kruška i šljiva preuzimaju mjesto koje im je oteo ananas u kombinaciji sa avokadom ili kokosom. Bademi, lješnjaci i čokolada ljube sve češće maslac ili putar u odnosu na margarin, udio šećera se smanjuje, mijenja boju u smeđi ili postaje stevia…
Pozivamo vas da se ponovo prisjetite svih onih čudesnih recepata u kojima iz nekoliko sastojaka nastane prava poslastica. Možda je Vaš prepoznatljivi kolač kojeg ukućani i gosti najradije pojedu raskošna čokoladna torta, možda je to štrudla s jabukama po bakinom receptu, a možda zlevka ili sočni i jednostavni muffin? Pokažite nam Vaše majstorske pothvate u kuhinji, budite hrabri i za natjecanje ili donaciju, ispecite omiljeni kolač! Nije važno da recept bude razvikan, nešto popularno ili “in”, važno je da bude fino i skladno!
Da bi sudjelovali dovoljno je ispeći i pokloniti slanu ili slatku slasticu, kolač ili tortu u primjerenoj količini (primjerice minimalno 1 kg ili puni pleh) i obavezno ispisati recept (obrazac u prilogu). Tada dobivate novu knjižicu recepata i zahvalu, a svi koji poklone više dobivaju i vrijedan poklon naših sponzora! Kolače ne morate rezati. Cilj je prikupiti što više slastica jer sve ide u dobročiniteljsku prodaju na samoj izložbi.

Sve prijavljene slastice ulaze u konkurenciju za vrijedne nagrade. Nagrade će pripasti najljepšim i najukusnijim slasticama, onim sudionicama koje budu najbolje u korištenju namirnica (primjerice ruma, maslaca, čokolade, začina, voća i drugih sastojaka), onima koji budu najoriginalniji, najkreativniji ali i najhrabriji! Kao i svih godina do sada dodjeljujemo i posebnu nagradu, Laureat Mira Todorić. Pratite recepturu koju prijavljujete! Pozivamo vas da kolačem izrazite svoje slastičarsko umijeće i da pritom pečete sa ljubavlju, jer ljubav je sastojak koji imaju svi Kriški oblizeki!
Kriški oblizeki ove se godine održavaju kao ulična manifestacija i zabava za cijelu obitelj, u parku u Križu i dio su programa uz obilježavanje Dana općine Križ. Očekuje Vas puno programa za djecu, „slastičarnica na otvorenom“, štandovi sa slatkim i slanim oblizekima, puno domaćih proizvoda degustacije i radionice!
Molimo Vas da slastice donesete između 10:00 i 13:00 sati, u subotu 7. rujna 2019. u prostorije Villa Noa u parku u Križu gdje će kasnije biti i izložene na samoj izložbi. Stručni sud će ih sve probati i ocijeniti, a u 17:00 počinje program nakon kojeg ćemo proglasiti pobjednike, otvoriti izložbu, diviti se slasticama i kupiti nešto „za doma“!

Ove godine slavimo nekoliko važnih jubileja kojima posvećujemo Kriške oblizeke i u kojima možda možete naći inspiraciju i nadahnuće :

  • 30 godina od usvajanja UN Konvencije o pravima djece;
  • 25 godina od prve izložbe slastica u Križu
  • 20 godina od početka akcije Općine/gradovi prijatelji djece u Hrvatskoj
  • 10 godina ponosnog statusa „Općina Križ prijatelj djece“

Manifestaciju Kriški oblizeki održavamo pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije. Još jednom, svima vam želimo zahvaliti, toplo i od srca, što ste dio velike manifestacije u kojoj svaki donirani kolač, torta ili kiflica pomaže u prikupljanju sredstava za radost naše djece. Bez vas, naših slastičarki i ujedno naših najvažnijih donatora, sve ovo ne bi imalo smisla!