Kolači su sredstvo, a cilj je radost u oku djece!

Slastice sa srcem

25 godina od prve izložbe i 10 godina nakon što smo postali Općina prijatelj djece

Kolači ostaju sredstvo a cilj je radost u oku djece!

Već 25 godina, s početkom školske godine očekuje se subotu u kojoj Križ postaje najslađe mjesto u Hrvatskoj, malo slatko carstvo prepuno kolača, torti i slatkiša… Mjesto gdje je taj dan sve dozvoljeno, gdje san postaje java…

Danas svako dijete našeg kraja zna da je oblizek nekej fino, nekej posebno, nekej kej ni za saki dan… Ali nažalost, ni danas nema priliku sjesti na neku terasu fine slastičarnice i zasladiti se najdražom slasticom u svojoj sredini. To je mnogo godina i bila velika prepreka za naš rast i turistički razvoj jer gosti očekuju da dolaskom na najstariju izložbu slastica u Hrvatskoj imaju priliku i istražiti slastičarsku ponudu kraja koji posjećuju, probati tradicijsku slasticu. Ali istovremeno to je bio, i ostao, izazaov da naši Kriški oblizeki zadrže duh tradicijskih vrijednosti i čuvaju uspomenu na stare, pomalo i zaboravljene recepte moslavačkog i graničarskog kraja.

Kriški oblizeki postali su prepoznatljivi u svojih dvadeset  pet godina postojanja. No svake godine ostaje isto pitanje – po čemu su posebni, što ih izdvaja od ostatka sličnih manifestacija koje se događaju u Hrvatskoj? Njihova posebna vrijednost leži u zajedništvu i želji za boljitkom, vidljivim rezultatima i nesebičnom volonterskom radu. Mnogo je općina i gradova u Hrvatskoj koji su u tih 25 godina započeli neke slične slatke manifestacije, gradili najveće torte, štrudle i izgradili respektabilna događanja i vidljivost. Svi oni raspolagali su većim proračunima od nas, imali su zadane brojeve i ciljeve, na tome su radili profesionalci, dok smo mi ponosno volontirajući ipak sačuvali postojanost četvrt stoljeća. Uz puno izazova naše izložbe/festivali su mijenjali ime, mjesto i opseg, ali nisu mijenjali smisao svih ovih godina. Nota dobročinstva i ljubavi glavni je sastojak ove manifestacije. Njen natjecateljski karakter je pokretač, a požrtvovanost svih sudionika i volontera organizatora, te originalnost recepture i izvornost ideje isprobani je model kojim su  Kriški oblizeki postali jedinstveni!

Analitika, arhiva i izdavaštvo koji prate svaku izložbu tjeraju nas da donosimo zaključke i usmjeravamo manifestaciju prateći aktualni trenutak u kojem se održava. Danas izložba nije slična onoj iz 1994. ,  2008. ili 2014. Svako vrijeme nosi svoja ograničenja,  ali i prednosti. Zahvaljujući modernoj tehnologiji danas su Kriški oblizeki dostupni daleko izvan Križa ili Moslavine.

Mnogi nam se vraćaju, mnogi nas prate od samog početka do danas. Kažu mi, mnogo smo naučili uz Kriške slastice, godinama marljivo skupljamo recepte, pamtimo i dorađujemo ideje.

Kroz vrijeme uvjerili smo se da kad različiti majstori peku kolač prema istom receptu on uvijek ima drukčiji okus, ali i kolač istog imena često različitu recepturu ili postupak. Vrijednost naše knjižice je u receptima koji su provjereni, izvorni sa svim tajnama njenih autora. Na samom početku bilo je najviše tradicijskih slastica, danas je sve više inovativnih kolača bez aditiva, umjetnih boja i konzervansa.  Mnogi su poželjeli biti članom žirija, no nikad dva puta. Uvjerili su se kako je riječ o vrlo zahtjevnom i složenom poslu prepunom emocija i uzbuđenja, ponekad i razočaranja. Naši posjetitelji i sudionici imali su priliku otkrivati tajne slastičarskog zanata uz profesionalne majstore što je bilo posebno interesantno – i u teoriji i u  praksi!

Ponosni smo na sve godine koje su iza nas, sve izložbe rezultirale su veseljem za djecu, novim spravama, sadržajima, didaktičkom opremom, izletima ili jednostavno igrom i druženjem. Danas smo sretni jer je Kriški oblizek postao brand i sinonim za dobročinstvo, a kolač sredstvo koje otvara vrata sretnijeg djetinjstva.

Hvala Vam što pratite i pomažete Kriške oblizeke, Festival  slastica Zagrebačke županije!

 

Vaš DND Križ

 

Kad sve zbrojimo, poklonjeno je preko 2900 slastica u koje je utrošeno oko 725 kg brašna, još više šećera, sigurno tonu maslaca, margarina i masti. Slupano je najmanje 6000 jaja  s puno čokolade, začina, vanilin šećera, mlijeka, oraha, marmelade i voća…

Ali uloženo je nemjerljivo najviše volje, truda ljubavi i dobrote