Laureat 2016. godine – Branka Mucak Pugar

Torta od bučinih koštica poput poezije

Mnoge je iznenadilo što je na 19. Kriškim oblizekima grand prix izložbe dobila izgledom obična torta – torta od bučinih koštica Branke Mucak Pugar. Da su ju, međutim, imali priliku kušati osjetili bi kako je taj izgled uzvisio okus, kako su se odlično složili u posve nesvakidašnji spoj. Uz to, među nagrađenim je slasticama bilo čak nekoliko onih kojima su sastojci bili bučine koštice, bučino ulje i(li) bučino brašno.

Branka Mucak Pugar sa svojom nagrađenom tortom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Branka Mucak Pugar rođena je u Križu i Križ joj je u srcu. O čak piše i pjesme, pa je ove godine za sve koji nose Križ u srcu ispjevala: Spominjaš li se sam sa/ sobom,/ prebireš li po sjećanjima,/ toplinom umijesi/ lijepe moslavačke brege,/ livade i guste šume,/ svježinu Česme/ poorana polja./ Zasladi sa/ šesnaest kriških sela,/ burnom poviješću./ Prelij/ zvucima Milkina glasa,/ razboritošću Badalićevih riječi./ Glazura/ smo ti i ja,/ naša djeca,/ Križ u srcu

Branka Mucak Pugar u razgovoru s Božicom Brkan za Oblizeke (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

 

Isporučujući čitateljima Oblizeka tople kriške pozdrave s pogledom na moslavačke brege, danas gospođa Branka Mucak Pugar govori:

Ponosna sam mama dvojice sinova, Tina i Jana, te učiteljica u OŠ Milke Trnine, Područna škola Novoselec (nekadašnja moja prva škola, op. BB). Na Oblizekima sudjelujem otpočetka svake godine. Naravno. potiče me na to njihov humanitari karakter. Do sada nisam nagrađivana. Kolače često pečem, a volim ih i jesti. Pečem ih za obitelj, prijatelje, dječje rođendane, pokoju svadbu rođaka, kumova, prijatelja… Živim posvećena obitelji. Volim boravke u prirodi i duge šetnje. Ponekad, za svoju dušu, napišem neki stih , rečenicu, ili pak prigodno kao za Oblizeke.

Slavodobitnica skromno opisuje da je recept našla na internetu, a ne u nekoj staroj kuharici. Svidio joj se upravo zbog jednostavnosti i okusa koji daju koštice. Dodaje kako prije nije jela kolače sa bučinim košticama.

Na izložbi među slasticama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Podsjećam vas, ako ga niste pričitali ili ste ga zaboravili, i na njezin recept slastice za gorka vremena koji je podarila kriškoj izložbi slastica, za 14. Izložbu, kad još i nisu bili Kriški oblizeki.

Slastica za gorka vremena

Sastojci:

malo truda, nekoliko osmjeha,  dobre volje, ljubavi,  prstohvat nade, šaku poštenja, stiskanje zuba, po potrebi vjere da će sutra biti bolje, iskrenosti. Začiniti pokojim poljupcem, skrivenom suzom, iskrom u oku, inatom da se ne pokaže kako je teško, nježnim zagrljajem,suosjećanjem

Postupak:

Sve sastojke imamo, samo ih treba naći u sebi. Zatim svakodnevno umijesiti i nastojati da nam se kolač ne raspadne. Peći polagao i začiniti navedenom sastojcima. Kada pomislimo da kolač nije uspio, krenimo ispočetka, potražimo novi začin, dodavajmo još više ljubavi i mislimo na one koje volimo.

Kolač pecimo redovito dok gorka vremena ne postanu bar malo bolja.

Važno je da se recept nikada ne zaboravi, ma kakva bila vremena.