Alfa i omega vizuala Slastica

Predstavljamo vam Ivu Komesar – dizajnericu vizualnog identiteta Kriških Oblizeka

DSC_0101

Zamolili smo Ivu, studenticu grafičkog fakulteta u Zagrebu, da nam kaže par riječi o sebi. Kako je sve počelo te kako je počela suradnja s Društvom Naša Djeca “Vladimir Nazor” iz Križa. Iva  nam je u svom tekstu otkrila kako je nastao vizual za 17. Kriške oblizeke, koja je bila nit vodilja te koja je poruka vizuala 18. Kriških Oblizeka.

Prošle godine o Ivi je više pisala i naša Božica Brkan, a mi vam prenosimo mali dio tog teksta;

Najbolji među 61 radom

Tako će uz, dakako, slastice i sve oko njih, publika u subotu 6. rujna 2014. u Križu vidjeti i izložbu studentkih radova. Od ukupno 61 u uži izbor odabrano je 10, a na kraju je, osim što je dobila peticu u indeks, pobijedila ambiciozna mlada Zagrepčanka Iva Komesar. Uz grafičko rješenje knjižice i znak, predložila je i izgled pregače, majice, straničnik za knjige itd.

Time baš ona nastavlja niz koji su za krišku izložbu slastica davno započeli karikaturist Zvonimir Gavranović Gaga (prepoznatljiva baka i unuka!), slikar i ilustrator Krešo Skozret, te grafički dizajner Jenio Vukelić.

Cijeli tekst možete naći na Obizeki.com

Kriški oblizeki – novi vizualni identitet osmislila studentica Iva Komesar


Okejiva_komesar_picture ovako…kako je sve počelo, ajmo skroz od prije početka. Ko djete sam još obožavala crtati, slikati, fotkati i premještati pokućstvo praveći se da sam dizajner. E onda je došo ja mislim negdje 7. razred osnovne kad je facebook postao skroz aktualan i svi su pričali o profilnim slikama i lajkovima i meni se to sve tad činilo nepotrebno ali reko zašto ne probati. Zašto to spominjem, pa zato, to mi je prvo sjećanje na paljenje photoshopa  bilo u svrhu uređivanja profilne slike, mislim da sam htjela napraviti crno bijelu fotku na kojoj bi samo jedan predmet bio u boji. Nije to bilo dotjerivanje i virtualni make up nego sam se odma bacila na prčkanje po fotkama i krenula isprobavati što mi taj programčić nudi. Od tada se doslovno nisam odljepila od tipkovnice, mogla bi čak reći da današnju dioptriju mogu zahvaliti adobovom paketu programa i alata za dizajn. Naravno do srednje škole sam već znala da želim nastaviti s time pa je grafički bio vrlo jednostavna i logična odluka.

I onda je jedne godine, na drugoj godini faksa, profesorica došla sa vrlo zanimljivim natječajem koji me odma privuko jer je obuhvaćao sve šta volim a to je- KOLAČI i dizajn. Imala sam milijun ideja u početku ali naravno nisam ni mislila da će išta što napravim biti za pobjedu, bilo je to više onako “imam inspiraciju pa idem probati”…

Jedan dan sam radila nekakve palačinke i keksiće i prepun stol namirnica i rekvizita odjednom mi se vizualizirao u glavi kao super fotka za naslovnicu knjižice tj tadašnjeg zadatka- brošure.

iva_10Kriskipozadinastola

Nakon par sati penjanja po stolu i traženja pravog kadra nastala je podloga za naslovnicu prve knjižice na koju sam kasnije u photoshopu namontirala ostale dijelove…Vizualna oznaka (logo) za Kriške oblizeke došla je kasnije, tražila sam nešto što će ostaviti pravi dojam za dobrotvorni rad koji festival promiće, nešto što će djelovati ukusno a i veselo da djeca zapamte.

 

iva_01naslovna-220x220Vrtilo mi se po glavi nekakvo licitarsko srce i onda mi je napamet palo nešto poput medenjaka čije samo ime govori dovoljno koji je tople boje koja podsjeća na dom, čokoladu i nešto fino i onda je bilo vrijeme da to izrealiziram. Bilo je teško naći prave fontove i oblike koji bi upotpunili
i dizajn koji je trebao djelovati modern ali opet imati elemente nečega starinskoga i toploga. Mislim da su sve boje i elementi u knjižici usklađeni prema tom principu.

oblizeki_image_-32.jpgMoram priznati da mi je rad prošle godine bio puno teži iako sam ove godine sadržajno uređivala i stvarala puno više jer iskustvo koje sam prošle godine stekla bilo je nešto novo što sam ove godine samo upotpunila. Mislim da sam ove godine bila i opuštenija a i kako sam prošle godine posjetila Festival i upoznala se sa njegovim osobinama i ljudima, dobila sam dojam o svemu i bilo je lakše oblikovati neke stvari. Imala sam možda malo više ideja i vremena a i bilo je lakše bez prošlogodišnje stiske ispita koja me pratila, na svu sreću ove godine sam se ispita riješila na vrijeme. Nekad bi ideju za nešto dobila praktički kad bi već legla u krevet pa sam znala zarundati cijelu noć kad bi me uhvatila kreativa. Mislim da je najteži dio bilo upisivati tih 200 i koliko recepata, teško je paziti da sve bude točno i da negdje ne zeznem sitnicu. Iskustvo koje sam stekla kroz ovaj projekt je definitivno nenadmašivo, radeći ovo sam naučila i zabavila se u isto vrijeme.

Neke stvari jednostavno ne možeš naučiti na faksu dok ih ne probaš raditi u praksi. Radeći svakakav sadržaj i pripreme za web, face, tisak ili print naučila sam puno o razlikama pripreme sadržaja i kvaliteti same pripreme.

DSC_0600DSC_0583Ideja za naslovnicu ove godine bila je zadržati nešto poznato, elemente novog vizuala koji će, nadam se, biti dobro prihvaćeni. Ideja naslovnice ove godine bila je prikazati inspiraciju koju knjižica može pružiti svima koji imaju volju i inspiraciju okušati se u izradi slastica.coko2_mala

Jako mi se svidjelo što sam imala puno mogućnosti kod izrade vizuala i promo materijala jer Festival koristi različite grafičke medije(od knjižice, plakata, letaka, do weba, face-a, zahvalnica…) i mislim da ih stvarno treba pohvaliti za trud.

DSC_0044Veliki sam fan Star Warsa i knjižica Kriških oblizeka djeli počasno mjesto s knjigama Star Warsa na mojoj polici na kojoj od inaće godinama stoje samo te knjige.

 

 

 

DSC_0085Osim dizajna i fotografije druga najveća strast mi je glazba. Sviram gitaru i bass gitaru a trenutno sviram bas u bendu koji se zove Milestone Ed. Najdraže mi je bilo napraviti pauzu od posla i uzeti bass u ruke, svirajući dolazi najbolja inspiracija.

kuharicaDrago mi je što sam radila baš za ovaj festival, koji se bavi dobrotvornim radom, i potiće ljude na nešto lijepo. Definitivno bi voljela suradnju nastaviti i dalje i biti dio tima Kriških oblizeka  :)!