Sajam obrta, rukotvorina i OPG-a

Festival slastica „Kriški oblizeki“ postao je i  gospodarska manifestacija koja promiče tradiciju, poduzetništvo i obrte te ukazuje na mogućnosti ruralnog prostora i održive ekonomije. Želja nam je proizvođačima, obrtnicima i poduzetnicima, zadrugarima i članovima udruga i OPG-a koji izlažu na sajmu, prezentirati mogućnosti povezanog nastupa, tematski vezanog uz manifestaciju Kriški oblizeki.  Kriški oblizeki kroz sajam  koji se održava u sklopu same manifestacije, promoviraju ekološki pristup i zdravu, zelenu proizvodnju u prehrambenom sektoru, pri čemu se poseban naglasak stavlja na tradicijske vrijednosti i nasljeđe.

Želja nam je da na bogatom sajmu prezentiramo različitost i raskoš ruralnog prostora i stoga  Vas s radošću pozivamo da budete dio ove slatke tradicionalne manifestacije koja će se održati 15.09.2018. godine. Sajam počinje od 16:00  sati na prostoru središnjeg parka na Trgu Sv. Križa u Križu. Trajanje je predviđeno do 20:00 sati, a u slučaju lošeg vremena se ne održava.

 

Stručnu individualnu  podršku i upute o mogućnosti korištenja sredstava ruralnog razvoja  svi sudionici sajma moći će dobiti u sklopu manifestacije od predstavnika LAG-a “Moslavina”. U suradnji s razvojnom agencijom RA IGRA sve zainteresirane izlagače i posjetitelje informirati će o provedbi Lokalne razvojne strategije, mogućnostima koje iz iste proizlaze te raspisu planiranih LAG natječaja.

Nama, udruzi koja radi sa mladima iznimno je bitno educirati i podsjećati na vrijednosti iz naše prošlosti. Tako je i pitanje sajmovanja u Križu jedan od važnih elemenata naših Kriških oblizeka. Prisjetimo se zajedno štikleca iz kriške povijesti:

U vremenu Austro Ugarske Monarhije,  Regionalna izložba stoke i plodina održana je u Križu od 26. do 28. rujna 1888. godine, a financirana je sredstvima Zemaljska vlada Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, odnosno novcem iz Zemaljske blagajne. Bila je to potvrda značajne gospodarske aktivnosti, te poticaj za osnivanje prvog zadružnog sustava na području današnje Općine Križ. Davne 1896. godine osnovana je prva Obrtna zadruga, a već 1901. i  prva Veresijska zadruga u tadašnjem Križu.

 

Festivala slastica „Kriški oblizeki“  održava se pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije. Riječ je o dobročiniteljskoj, turističko gastronomskoj manifestaciji koju organiziraju volonteri udruge za djecu „Društvo naša djeca“  Križ još od 1994. godine.

 

„Kriški oblizeki“ postali su najveća i najstarija  slatka gastronomska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja amatere slastičare iz gradova i općina sa područja središnje Hrvatske usmjeravajući pozornost na zaboravljen prostor, običaje, nasljeđe, gospodarstvo, ljude i mogućnosti. Festival je i manifestacija velikog srca i dobrote jer se svake godine  skupljaju sredstva koja se usmjeravaju za rad sa djecom u udrugama ili ustanovama. Na Festivalu slastica pravo sudjelovanja ostvaruju svi pojedinci koji ispeku i poklone slasticu. Izložbu prati stručni ocjenjivački sud kojim predsjedava naša moslavčanka Božica Brkan, vrsna novinarka i nagrađivana književnica. Kroz festival otvaramo priliku posjetiteljima da se iskušaju o spajanju raznih slatkih kombinacija i stvore svoj unikatni kolač, ali i nauče nešto novo.

 

Sve zainteresirane za sudjelovanje na sajmu pozivamo da se prijave  na mail adresu kriski.oblizeki@gmail.com najkasnije do ponedjeljka 10. rujna 2018. kako bismo svima mogli osigurati besplatnu  poziciju i sve potrebno. Dodatne informacije moguće je dobiti od Roberta, telefonom na broj 099/561-6562.

 

Vaš DND tim za Vatrene kriške oblizeke!

 

OBRAZAC PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE 2018

Obrazac za sudjelovanje SAJAM kriški oblizeki 2018 (docx)

Obrazac_za_sudjelovanje_Sajam_kriški_oblizeki_2018  (PDF)