Prijavna dokumentacija

Dokumentacija
20. FESTIVAL SLASTICA

kolaci1_mali

 

Drage sugrađanke,

Ponosno vam predstavljamo 20. Kriške oblizeke, najstariji hrvatski festival slastica!

Zajedno s Vama već dva desetljeća gradimo brand Kriških oblizeka. Sve je počelo uličnom izložbom slastica 1994. godine za pomoć i podršku našim hrabrim braniteljima na ratištu. Taj dobročiniteljski karakter Kriški oblizeki zadržali su do danas. Cilj je promovirati sredinu u kojoj živimo i vrijedne ljude koji ju čine tako posebnom. Kriške slastice omiljene su u svakoj prilici i postaju odličan turistički proizvod naše destinacije. Sa odmakom od prve godine, radosno možemo reći da su Slastice ispunile svoj cilj i učinile mnogo dobroga  za djecu i našu zajednicu u cjelini.

Festival slastica tijekom dugih godina postojanja imao je uspona i padova, mijenjao je lokacije ime i opseg, doživljavao razne zabrane, prepreke i prekide, no nikada, baš nikada nije izgubio duh dobrote i svoj humanitarni karakter. Zadržao je sve ove godine vjernu publiku, vjerne sudionike i volontere. Okupljao je i pomagao!

Još jednom vam želim zahvaliti, toplo i od srca, što ste dio velike manifestacije u kojoj svaki donirani kolač, torta ili kiflica pomaže u prikupljanju sredstava za radost naše djece. Bez vas, naših slastičarki i ujedno naših najvažnijih donatora, sve ovo ne bi imalo smisla!

Vjerujemo da ćete nas podržati i ove godine, pa vam se unaprijed želimo zahvaliti.

Pozivamo Vas da se zajednički prisjetimo povijesti naše izložbe i vremena kada je u cilju naše manifestacije bio kolač, sredstvo kojim smo pomagali drugima. Tada, u vrlo skromnim uvjetima, bez velikih sponzora, poklona i modernih komunikacijskih kanala dolazak na izložbu slastica bio je poseban doživljaj! Uistinu smo izvlačili stare, izvorne moslavačke tekice naših baka i prisjećali se mirisa djetinjstva, često se sjećajući gibanica i štrudli iz peći na drva. Sa osmjehom na licu donosili ste kolače bez umjetnih aroma i aditiva, prirodnih boja, sa voćem ili orašastim plodovima iz vlastitog uzgoja. Bilo je tu puno putrenjaka, dizanih kiflica, domaćih prhkih pita, starinskih torti i sličnih oblizeka. Izložba je rasla iz godine u godinu, ali nažalost i doživjela trogodišnji prekid. Taj prekid završio je velikim povratkom naše izložbe kroz aktivnost povratka djece u objekt Dječjeg vrtića u Križu. Tada, kao da se dogodila smjena generacija i novi pristup pečenju kolača. Zavladale su kreme, kolači koji postaju umjetničke instalacije, kreacije same po sebi. Pojavljuje se pregršt novih tehnika i korištenje novih namirnica u slastičarstvu. Sve postaje šarenije, slađe i pod utjecajem trendova koji se društvenim mrežama i webom prenose sa najrazličitijih strana svijeta u naš mali ali slatki Križ. Predstavili smo slastice kojima bi se ponosili najuzorniji festivali, ugostiteljski objekti ili hoteli. Teško je danas izdvojiti najbolju slasticu svih ovih dvadeset festivala jer sve su najbolje i svaka je posebna na svoj način! Sve su originalne i neponovljive! Sve su Kriški oblizeki! Zadnjih godina trend se okreće, sve više je starih namirnica, domaćih izvora, vraća se zaboravljeni mak ili rogač, jabuka, kruška i šljiva preuzimaju mjesto koje im je oteo ananas u kombinaciji sa avokadom ili kokosom. Bademi, lješnjaci i čokolada ljube sve češće maslac ili putar u odnosu na margarin, udio šećera se smanjuje, mijenja boju u smeđi ili postaje stevia…

Pozivamo vas da se ponovo prisjetite svih onih čudesnih recepata u kojima iz nekoliko sastojaka nastane prava poslastica. Možda je Vaš prepoznatljivi kolač kojeg ukućani i gosti najradije pojedu dekadentna čokoladna torta… Možda je to štrudla s jabukama po bakinom receptu, a možda i sočni i jednostavni muffin? Pokažite nam Vaše majstorske pothvate u kuhinji, budite hrabri i za natjecanje ili donaciju, ispecite omiljeni kolač! Nije važno da slastica bude razvikana, nešto popularno, moderno ili “in”, važno je da je fino i skladno!

Da bi sudjelovali dovoljno je ispeći i  pokloniti slanu ili slatku slasticu, kolač, tortu ispisati recept (obrazac u prilogu). Svaki sudionik dobiva poklon i knjižicu recepata. Sve donirane slastice prodaju se na samoj izložbi. Ove godine se nadamo još većem odazivu i novim receptima, koje će ponovno ocjenjivati stručni žiri. Nagrade će pripasti najljepšim i najukusnijim slasticama, onim sudionicama  koje budu najbolje u korištenju namirnica (primjerice ruma, maslaca, čokolade, začina, voća i drugih sastojaka), onima koji budu najoriginalniji, najkreativniji ali i najhrabriji! Kao i svih godina do sada dodjeljujemo i posebnu nagradu, Laureat Mira Todorić. Pratite recepturu koju prijavljujete! Pozivamo vas da kolačem izrazite svoje slastičarsko umijeće i da pritom pečete sa ljubavlju, jer ljubav je sastojak koji imaju svi Kriški oblizeki!

Ispecite kolač, napišite recept i dođite! ekaju vas nove knjižice recepata i pokloni zahvale,izložbe i prezentacije kuharica, puno programa za djecu, „slastičarnice na otvorenom“, degustacije i radionice iznenađenja!

Kriški oblizeki ove se godine održavaju nešto ranije, u subotu 26. kolovoza sa željom da budu dio centralnog programa uz obilježavanje Dana općine Križ.

Molimo Vas da slastice donesete između 8:00 i 11:00 sati, u subotu 26.8.2017. u prostorije Društvenog doma u Križu, Trg sv Križa 5  Stručni sud će ih sve probati i ocijeniti, u 17:00 počinje show program nakon kojeg ćemo  proglasiti pobjednike, otvoriti izložbu, diviti se slasticama i kupiti nešto „za doma“!

Poštovane gospođe, dugogodišnje sudionice, i ove Vas godine pozivamo da nam se priključite i da uključite sve Vaše poznanice, rođakinje, susjede, sve žene i muškarce iz našeg kraja, ali i šire da nam se pridruže na jedinstvenoj manifestaciji u Križu.

Ove godine za vas pripremamo puno gostiju, naših dugogodišnjih prijatelja i kumova festivala. Očekuje vas nastavak prošlogodišnjeg kulinarskog showa u kojem su dvije ekipe pod vodstvom Edite i Danke spravljale slatke i slane štrudle. Ove godine svoje umjeće suprostaviti će ekipe Krapinsko zagorske i Zagrebačke županije!

Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju, nesebičnoj pomoći i prilici da Festival slastica  realiziramo zajedno za osmjeh na dječjem licu!

OBRAZAC-ZA-PRIJAVU-2017 (2)

 (Za pregled dokumenta potreban Vam je PDF čitač – Adobe reader, Foxit reader itd.)