21. Festival slastica

 Draga naša slastičarko, prijateljice djece!

21. vatreni Kriški oblizeki

Križ, subota 15. rujna 2018.

Zajedno s Vama već dva desetljeća gradimo brand Kriških oblizeka. Sve je počelo uličnom izložbom slastica 1994. godine za pomoć i podršku našim hrabrim braniteljima na ratištu. Taj dobročiniteljski karakter Kriški oblizeki zadržali su do danas. Cilj je promovirati sredinu u kojoj živimo i vrijedne ljude koji ju čine tako posebnom. Kriške slastice omiljene su u svakoj prilici i postaju odličan turistički proizvod naše destinacije. Sa odmakom od prve godine, radosno možemo reći da su Slastice ispunile svoj cilj i učinile mnogo dobroga za djecu i našu zajednicu u cjelini. Festival je sve ove godine zadržao vjernu publiku, vjerne sudionike i volontere. Okupljao je i pomagao!

Pozivamo Vas da se zajednički prisjetimo povijesti naše izložbe i vremena kada je u cilju naše manifestacije bio kolač, sredstvo kojim smo pomagali drugima. Tada, u vrlo skromnim uvjetima, bez velikih sponzora, poklona i modernih komunikacijskih kanala dolazak na izložbu slastica bio je poseban doživljaj! Uistinu smo izvlačili stare, izvorne moslavačke tekice naših baka i prisjećali se mirisa djetinjstva, često se sjećajući gibanica i štrudli iz peći na drva. Sa osmjehom na licu sudionici su donosili kolače bez umjetnih aroma i aditiva, prirodnih boja, sa voćem ili orašastim plodovima iz vlastitog uzgoja. Bilo je tu puno putrenjaka, dizanih kiflica, domaćih prhkih pita, starinskih torti i sličnih oblizeka. Izložba je rasla iz godine u godinu, ali nažalost i doživjela trogodišnji prekid. Taj prekid završio je velikim povratkom naše izložbe kroz aktivnost povratka djece u objekt Dječjeg vrtića u Križu. Tada, kao da se dogodila smjena generacija i novi pristup pečenju kolača. Zavladale su kreme, kolači koji postaju umjetničke instalacije, kreacije same po sebi. Pojavljuje se pregršt novih tehnika i korištenje novih namirnica u slastičarstvu. Sve postaje šarenije, slađe i pod utjecajem trendova koji se društvenim mrežama i webom prenose sa najrazličitijih strana svijeta u naš mali ali slatki Križ. Predstavili smo slastice kojima bi se ponosili najuzorniji festivali, ugostiteljski objekti ili hoteli.

Zadnjih godina trend se okreće, sve više je starih namirnica, domaćih izvora, vraća se zaboravljeni mak ili rogač, jabuka, kruška i šljiva preuzimaju mjesto koje im je oteo ananas u kombinaciji sa avokadom ili kokosom. Bademi, lješnjaci i čokolada ljube sve češće maslac ili putar u odnosu na margarin, udio šećera se smanjuje, mijenja boju u smeđi ili postaje stevia… Sve slastice u proteklih 20 godina su originalne i neponovljive – one su Kriški oblizeki!

Pozivamo vas da zajedno srušimo sve rekorde i stvorimo od Križa najslađu destinaciju u Hrvatskoj makar na jedan dan! Prisjetite se čudesnih recepata za vaš prepoznatljivi kolač kojeg ukućani i gosti najradije pojedu! Spojite vašu dobrotu i majstorske pothvate u kuhinji, budite hrabri i ispecite omiljeni kolač za natjecanje ili donaciju! Nije važno da slastica bude razvikana, nešto popularno, moderno ili “in”, ne treba biti izrezano ni dekorirano, donesite u plehu – važno je da je fino i skladno i da ima recept! Svaki sudionik dobiva poklon i knjižicu recepata. Sve donirane slastice prodaju se na samoj izložbi.

Ispecite kolač, napišite recept i dođite – proslavimo zajedno Dan naše Općine Križ!

 

RASPORED

  • 09:00 – 12:00 prijem slastica u Villi Noa – uz obavezan recept!
  • 12:00- 15:00  ocjenjivanje slastica
  • 16:00 – 20:00  besplatne radionice i igraonice za djecu, druženje, fotografiranje sajam domaćih proizvoda i rukotvorina
  • 16:00 – 17:00 program DJ Vatreni i niz sportsko glazbenih iznenađenja i nagradnih igara za sve generacije
  • 17:00  otvorenje festivala VATRENI KRIŠKI OBLIZEKI
  • U nastavku slijedi dodjela nagrada i priznanja,degustacija prigodne torte i dobročiniteljska prodaja slastica, bogata tombola, slatko-slana ugostiteljska ponuda i zabavni sadržaji te još puno vatrenih iznenađenja!