U Križu je održan 17. festival slastica Zagrebačke županije „Kriški oblizeki”

DSC00522

Dječji kazališni program i folklorni nastup uveo nas je u svečanost otvorenja 17. Kriških oblizeka koje su simbolično, rezanjem torte, otvorili župani Stjepan Kožić i Željko Kolar.

Festival je, tradicionalno, organiziralo Društvo „Naša djeca Vladimir Nazor” iz Križa, čija je predsjednica Ivana Posavec Krivec, posebno zahvalila svim sudionicima, donatorima i volonterima koji su doprinijeli da 17. Kriški oblizeki, kao najstarija izložba slastica u Hrvatskoj ove godine sruše sve svoje rekorde. Pozivu organizatora pridružila se Zagrebačka županija kao pokrovitelj i Krapinsko Zagorska kao partner manifestacije. Najveću podršku pružili su učesnici same izložbe, njih 155 sa 219 slastica u konkurenciji za nagrade! Krapinsko zagorska županija, simbolično, prezentirala se kroz 17 slastica i tri tradicionalne manifestacije – Babičini kolači, Štruklijada i Stubički oblizneki. Kum ovogodišnjih Kriških oblizeka bio je Željko Krušlin Kruška.

„Naše slastice ne moraju biti ‘najbolje na svijetu’, ali moramo imati svijest da su one naše i da ih zato trebamo nuditi“, komentirala je Božica Brkan, predsjednica ocjenjivačke komisije, koja je odabrala najbolje slasticu festivala, a laureatom festivala proglasila Krapinsko-zagorsku županiju. Komisija je kušala 219 slastica, a zajedno s doniranima izloženo je bilo njih više od 300.  Sredstva prikupljena manifestacijom utrošit će se za rad sa djecom u Društvu naša djeca Vladimir Nazor iz Križa, posebice za opremanje cyber igraonice za najmlađe i pomoć Osnovnoj školi Milke Trnine u Križu koja je otvorila svoje prostorije za održavanje Festivala.
Gospodarsku notu manifestaciji dao je okrugli stol „Tradicija od kreacije do poduzetništva u ruralnim prostorima” čiji je suorganizator LAG Moslavina. Prezentacija mogućnosti ruralnog prostora, samozapošljavanja i domaće i europske financijske potpore zainteresiralo je gotovo 30 učesnika, a Sajam ruralnih proizvoda i rukotvorina, kao popratni sadržaj manifestacije privukao je dvadesetak izlagača sa područja središnje Hrvatske.

Ove godine edukativnim radionicama – „Moja prva slastica”, „Ukrasi od vučenog šećera”, i „Jednostavne torte”, festival je privukao brojne posjetitelje koji su uz domaće moslavačke, mogli razgledati i kušati i kolače zagorske recepture, koje su pripremile žene Krapinsko-zagorske županije. Osobit interes izazvala je prezentacija sljubljivanja pjenušaca Tomac (plešivičko vinogorje) i Miklaužić (Moslavačko vinogorje) koje je predstavila Iva Braje, bivša vinska kraljica Zagrebačke županije za TZ Jastrebarsko.
„Bilo je zanimljivih reinterpretacija starinskih kolača, prilično ukusnih torti, slastica rađenih svinjskom mašću…, tako da možemo biti zadovoljni“, rekla je Brkan te pojasnila da se prilikom ocjenjivanja ne gleda samo izgled, dizajn slastice, već ona mora biti „ono što slastica jest”.

 

Pobjednici u amaterskoj konkurenciji (219 slastica):

  1.     Marija Peklarić, STARINSKOM BUČNICOM
  2.    Vesna Hršak, KIFLICE S JABUČNIM OCTOM
  3.    Štefka Semenjuh, KIJEVSKA TORTA
  4.    Daria Pacadi, JESEN STIŽE
  5.    Nikolina Sokolić, TORTA OD MRKVE I ĐUMBIRA
  6.    Janja Kamenjašević, MEDENJACI
  7.    Maja Lajpold, MAMIN OBLIZEK
  8.    Marija Šiletić, ČOKO DUBS
  9.    Diana Korman, BUČNICA
  10. Elena Resman, KLIPIĆI
  11. Melita husnik Novak, GLAMUR TORTA + nagrada publike
  12. Ljiljana Moarković, MAKOVNJAČA I OREHNJAČA

 

Najstarija učesnica: MARICA RENDULIĆ, 78 godina

 

Profesionalci:

6 sudionika, pobjednik TRI UŽITKA, Bedekovčina